Barion Pixel Daily / Sztálinváros - Offtours Budapest

tÚRÁKról – elfeledett kisvárosok Budapest árnyékában

Városi séta már sok van Budapesten. Az oFFTOURS elvisz titeket felfedezni olyan helyeket, amik nincsenek a hagyományos turista utakban, a Budapest közeli nagy múltú kisvárosok felé vesszük az irányt. Profi, helyi vezetőink elkalauzolnak titeket Sztálinváros és Martonvásár rejtett helyeire és megmutatják, hogy Magyarországon vannak érdekes és izgalmas helyek a kilenclyukú hídon és a Balatonon túl is. Vezetőink személyes történetén keresztül ismerhetitek meg a városok múltját. Martonvásáron (és Válon) Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője, Sztálinvárosban pedig Hegyi Dávid, a Realistic Crew zeneszerzője vagy éppen Horváth Tamás, a dunaujvarosmesel.hu szerkesztője kíséretében jártok körbe. Egynapos túráinkon másra számíthattok mint az “esernyő-felemelős” NSZK-s idegenvezetésen.

A következők várnak rátok:
kisbuszos transzfer: Sztálinváros esetén Budapestről Budapestre és a városon belül is; Martonvásáron és Válon a városokon belül (részletek lejjebb)
helyi túravezető, aki ott vár majd titeket
egynapos program (részletek a túráknál, de nem fedünk fel mindent)
kocsmák és éttermek (étel és ital saját költségre)
múzeumi vagy egyéb belépők a túra árában

 • Bakancsos Sztálinváros – Időutazás az egykori szocialista fellegvárba

  Bakancsos Sztálinváros – Időutazás az egykori szocialista fellegvárba

  Túránkon a szocreál eleganciától, a  Tarkovszkij díszletekig tartó dunaújvárosi kulisszák között egy még mindig nagyon fiatal városban ismerkedhetünk meg a legérdekesebb történetekkel és helyszínekkel.

  JELENTKEZEM a tÚRÁra

  Legfontosabb tudnivalók

  • foglaláskor automatikusan visszaigazoló e-mailt küldünk a túrán való részvétel feltételeivel és a fizetést igazoló elektronikus számlával
  • kapcsolattartás szervezővel e-mailben történik a címen, sürgős esetben telefonon
  • túráink magyar nyelven zajlanak
  • a túrák minimális létszáma 12 fő, maximális pedig 18
  • 48 órával a túra időpontja előtt szervező elállhat a program megvalósításától, amennyiben a minimális létszám nem jön össze, erről e-mailben értesítést küld valamint automatikusan generált kupont, amelyet résztvevő beválthat ugyanazon városi túra egy másik időpontjára
  • a túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt
  • a túrákon a járványügyi szabályok betartása, maszk viselése zárt térben/buszban kötelező

  A túra részletei:

  • kisbuszos transzfer Budapestről Dunaújvárosba és vissza
  • indulás Budapestről 09:00, tervezett visszaérkezés Budapestre 17:00
  • a tervezett állomások száma és táv a városon belül: 20+ látnivaló, 18 km kocsival, maximum 5 km gyalog (lépcsőzés lesz!)
  • 2-3 vendéglátós pihenő / fogyasztás saját költségre (az ebédhez részletes menüt küldünk a túra előtt)
  • a túra ára 15.000 Ft / fő
  • következő időpont: 2021 tavasz

  Sztálinvárost éppen 70 éve kezdték el építeni a Mezőföld szélén, a löszös Duna-parton, ez volt a kommunista Magyarország első ötéves tervének legnagyobb beruházása. A gigantikus vaskohászati kombinát és a mellé épülő város az ország minden részéből vonzotta a parasztokat, munkásokat, kalandorokat, így Sztálinváros az ország egyik jelentős olvasztótégelye lett.

  Csinált város, építészete Európa szerte egyedülálló, 100 méter széles főútja, a város tömbjei pár év alatt nőttek ki a búza- és kukoricaföldeken. A szovjet építészekkel együtt megálmodott “első szocialista városban” semmit nem bíztak a véletlenre, az utcáknak, tereknek már elrendezésükkel is szorgos munkára és rendes szocialista létre kellett nevelni lakóit.
  Túránkon a szocreál eleganciától, a Tarkovszkij díszletekig tartó dunaújvárosi kulisszák között egy még mindig nagyon fiatal városban ismerkedhetünk meg a legérdekesebb történetekkel és helyszínekkel. A “csúnya” iparváros mesél, megnyílik és kiderül, hogy a kortárs acél szobrok, hatalmas parkok, és az ókori Intercisa emlékei éppúgy a város részei, mint a panelházak. Az ötvenes évekbeli hőskor mindennapi küzdelmeit, örömeit, történeteit természetesen helyi lakos eleveníti meg.